domingo, 21 de octubre de 2012

Descobrint la descripció.

Què és?

La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes. 
A través de les seqüències descriptives es proporcionen informació i característiques diferents dels objectes. Com totes les seqüències, la descriptiva pot ser la dominant en un text, però en la major part dels textos sol aparèixer combinada amb altres seqüències. Com per exemple en l'àmbit literari, que forma part dels relats juntament amb les seqüències narrativa i dialogal, que representen el món de la ficció.

Quins tipus n'hi ha?

Podem trobar la descripció objectiva, que és aquella en què l'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possibles, les característiques que millor el defineixen. La podem trobar en els textos acadèmics i científics.

També podem trobar la descripció subjectiva, que és aquella en què l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu. 

Quina és la seva estructura?

La descripció s'estructura en tres parts:

  • Establiment del tema: Presentació de l'objecte com un tot. El tema es pot establir des de l'inici o bé, després d'enumerar les característiques.
  • Caracterització: s'hi distingeixen les qualitats, les propietats i les parts de l'objecte de la descripció.
  • Establiment de la relació amb el món exterior: per que fa a l'espai, al temps i a les múltiples associacions que es poden activar amb altres mons i objectes anàlegs.

En la classe de COED on vam treballar la descripció vam escoltar un seguit de cançons que contenien una descripció. Aquestes són molt variades pel que fa al tema, ritme,... Aquestes cançons són: El gripau blau, d'Ara va de bo, que és una cançó tradicional nord-americana; Lila, de Whiskyn's; Pedro Navaja, de Gato pérez; Com un puny, de Raimon.

Aquí a l'esquerra us poso un vídeo de la cançó, El gripau blau (cançó tradicional nord-americana), d'Ara va de bo:





També podem trobar descripcions en la poesia visual de Joan Brossa. Aquí us deixo una de les seves poesies. Us animeu a descobrir què vol dir en aquesta imatge, l'autor? 

Us deixo l'enllaç per si en voleu veure més: 

http://www.joanbrossa.org/obra/brossa_obra_poesia_visual.htm

També es poden trobar seqüències descriptives en les novel·les: El carrer estret, de Josep pla; Els homes que no estimaven les dones, de Stieg Larsson; "La tramuntana", dins El geni del país, de Josep Pla. I en els poemes: Gernika, de Palau i Fabre; Si parlo dels teus ulls, de Miquel Martí i Pol.

En la classe vam escoltar el conte de l'Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix, que està ple de descripcions.

Per últim us deixo aquí el vídeo Summercat, de l'anunci d'Estrella Damm del 2009, on es pot apreciar una altra manera de descriure molt divertida. Espero que us agradi!


Des de petita, en l'escola els mestres ja ens parlaven del que era i és la descripció, de manera que quan ho vam treballar a classe de COED ja sabia què era i de què parlàvem. Però en la classe vaig viure la descripció d'una altra manera, més divertida i original.

Aquesta originalitat va venir de la mà d'una exposició que vam fer que tenia com a tema "Qui ets, tu?". Havíem de representar a partir d'una foto i d'un lema, la personalitat i caràcter d'una persona de la classe. Jo vaig fer-la sobre la companya Marta Álvarez. La foto que vaig presentar va ser la següent:




També havíem de portar una descripció per escrit d'aquella persona que no havia de tenir relació amb la imatge exposada.

Va ser una activitat molt divertida que ens va permetre conèixer-nos més entre nosaltres a partir de les diferents imatges, que estaven totes molt ben treballades. Va ser una classe diferent, divertida, creativa i original.

Fins aviat!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario